Hormon Çeşitlerinde Meydana Gelen Düşmeler Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Hormon bozuklukları belli başlı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun sonucunda tedavi planlaması yapılması gerekir. Tedavi süresinde kontroller aksatılmamalıdır.

Hormon Düşüklüğü Neden Olur?

Homon düşüklüğü sorunun birçok sebebi bulunur. Bu durum çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde sıklıkla gözlemlenmektedir. Erkeklerde, kadınlarda var olan sorunlar hemen kendini belli etmektedir. Hormonlar kadınlık açısından ve erkekte birçok görevde yer alır.

Hormonların en önemli görevi vücut sıcaklığını düzenlemektir. Hormon seviyelerinin azaltması ya da çoğalmasına bağlı olarak üşüme ya da terleme gözlemlenir. Vücudumuzu dengede tutmaya yarayan hormonların diğer bir görevi de kalp atış hızını dengelemektir. İnsanların adrenalinin yükselmesi sonucu kalp atışlarının hızlanması da hormonların dengesinden kaynaklanır. Hormonların diğer bir görevi de üremedir.

Hormonların salgılanması ile meydana gelen üreme en sık karşılaşılan hormon bozuklukları içinde yer alır. Birçok kişide görülen üreme sorunu hormon düşüklüğü ya da fazlalığı ile meydana gelir. Hormonları salgılayan tiroid bezleri insanların vücutlarında belli başlı görevlerinde eksiklikleri gibi sorunlar görülür ve bunların tedavisi oldukça zordur.

Tiroid hormonu ya da farklı hormonların düşmesi sonucunda birçok sorun meydana gelir. Bu düşüşler belli başlı nedenlerden kaynaklanır. Beslenme, menopoza girme, stres ve daha birçok etken bozukluklara sebep olabilmektedir.

Hormon Çeşitleri ve Düşme Sebepleri

LH ve FSH düşüklüğü; bunlarda bulunan eksikliklerden kaynaklı olarak östrojen salgısında azalmalar meydana gelir. Kadınlık hormonu olarak da bilinir. Memeden süt gelmemesi, adet düzensizlikleri ya da tamamen kesilmesi oluşabilmektedir. Bu sorun ergenlik dönemi içinde gelişirse cinsel organda ve koltuk altında kıllanma da oluşmaz. Ayrıca erkeklerde testis ve penis büyümelerinde de sıkıntılar gözlemlenir. Erkeklerde sperm azlığı, ereksiyon bozulmaları, memelerde büyüme, kas erimeleri, yorgunluk, koku almada sorunlar gözlemlenebilir. Düşüklüğünün meydana çıkması kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Büyüme hormonunda eksiklikler; yetişkin kişilerde büyüme hormonlarında meydana gelecek olan eksikliklerde karın bölgesinde yağ toplanması, enerji azalması, güçsüzlük, kötü hissetme, sosyal izolasyon ve depresyon meydana gelebilir. Bu sorunu yaşayan kişiler genelde büyüme çağında olumsuz beslenme ve çevresel etkenlerden etkilenmektedir. Ciltte incelik ve kuruluk meydana getirir. Özellikle çocuklarda sık şekilde karşılaşılan bu sorun genetik açıdan da meydana gelmektedir. Çocuklarda gelişme geriliği ve boy kısalığı gözlemlenir.  Tedavisi ilaç ve hormon takviyeleri ile yapılır. Nedenleri detaylı şekilde araştırılmalıdır. Normale dönesiye kadar hormon tedavisi bırakılmamalıdır.

TSH eksiklikleri; tsh eksikliklerinden kaynaklı olarak tiroit bezi yetmezliği meydana gelir. depresif değişimler, sesin kalınlaşması, kilo alımı, iştahta azalmalar, halsizlik, kabızlık, soğuktan hoşlanmama belirtileri içinde yer alır. Hormonların salgılamasını az yapmasından kaynaklı ortaya çıkar. Enfeksiyonlardan, iyot eksikliği ya da fazlalığından ve mikroplardan da meydana gelebilir. tiroid hormonu nasıl düşürülür kapsamında ilaçlı ve hormon destekli tedavisi yapılır. Eksikliği kan testleri ile belli olur. Nedenleri detaylı şekilde araştırılmalıdır. Normale dönesiye kadar hormon tedavisi bırakılmamalıdır. Tiroid hormonu eksikliği guatr da meydana getirebilir.

Tiroid tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Aksi durumlarda içinden çıkılması oldukça güç sağlık sorunlarına sebep olur.

ACTH Eksikliği ve Proklatin Eksikliği

ACTH eksikliği; bu hormon eksikliği böbrek üstü bezlerinin az çalışmasından kaynaklı olarak meydana gelir. Yani kortizolun az olmasından kaynaklı olarak şeker düşüklüğü, kilo kayıpları, kusma, mide bulantısı, iştahsızlık, halsizlik meydana gelir. Bu hastalarda tiroit sorunları, eğilip kalkma durumlarında kan basıncı düşmesi, nabız sayılarında azalmalar ve kaslarda güçsüzlükte meydana gelmektedir. Bu sorunlar stresli ortamlarda ve cerrahi işlemlerde en üst düzeylere kadar çıkar. proklatin hormonun dengede olması kan şekerini normale düşüren hormon olarak da bilinir. İlaç ve bitkisel destek ile düşürülür.

Proklatin eksilmesi; proklatin hormonun eksilmesi sonucunda aşırı düzeyde kanamalı bir doğum meydana gelir. Sonrasında ise hipofiz bezi zarar görürü ve kadınlardan süt gelmez. Özellikle adet gecikmesi yaşanan kadınlarda mutlaka kan testinden bakılmalıdır.