Erkeklerde Hormon Bozukluğu Belirtileri ve Nedenleri

Erkekler 40 yaşını geçtikçe, fiziksel, cinsel ve bilimsel işlevlerini engelleyen hormonal değişiklikler yaşayabilirler. Bu süreç, 50 yaşından sonra hızlanmaya başlar ve belirgin belirtiler görülebilir.

Erkeklerde hormon bozukluğu

Erkeklerde hormon bozukluğu, belirli bir hormonun vücudunda çok az veya çok fazla olması durumunda ortaya çıkar. Hormonlar, kan dolaşımını organlara ve dokulara taşıyan vücudun kimyasal habercisidir. Yavaş yavaş çalışıyorlar ve vücudun zaman içindeki süreçlerinin çoğunu etkiliyorlar. Özel hücre grupları olan endokrin bezleri, hormonlar üretir.

Vücutta önemli değişikliklere neden olması için dengeden uzak kalması için sadece küçük miktarda hormon gerekir. Hem erkek hem de kadınlar, aynı istisnalarla, cinsel organlar ile hormon üretmektedir. Testislerde ek olarak erkek hormonlar üretilirken, yumurtalıklarda kadınlar üretilir.

En önemli erkek cinsel hormonu testosteron olup, sperm üretimini, doğurganlığı ve seks sürüşünü etkiler. Erkek seks hormonları ergenlik döneminde sekonder cinsel özelliklerin gelişmesini de teşvik eder. Erkek seks hormonlarının fazla veya az üretimi, kalıtsal bozukluklar, uzun süreli hastalıklar, tümörler veya yaşam tarzı faktörleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir.

Erkeklerde Hormon Bozukluğu Nedenleri

Erkeklerde hormon bozukluğu nasıl anlaşılır sorusunu , bir kaç ana madde üzerinde sınıflandırarak cevaplayabiliriz;

Testisler

Testisleri etkileyen tıbbi problemler, yeterli testosteron üretimini engelleyebilir. Bu rahatsızlıkların bazıları doğumdan gelmektedir. İnmemiş testisler, travma nedeniyle testis kaybı veya kan dolaşımının `bükülmesi`, kabakulak tıkanıklığı sonrası görülen komplikasyonlar ve kemoterapinin yan etkileri gibi bir durumun veya oğlanın yaşamının değişik evrelerinde başka koşullar oluşabilir.

Hipofiz bezi

Hipofiz bezini etkileyen ve düşük testosteron seviyelerine yol açan en yaygın durum benign bir tümörün (adenom) varlığıdır. Tümör hipofiz bezinin işlevine müdahale edebilir veya gonadotropinlerin üretimini durduran bir hormon üretebilir, hormonlar testosteron üretmek için teste ihtiyaç duyar.

Hipotalamus

Hormotalamusun, tümörler veya konjenital anormallikler gibi belirli koşullar, hipofiz bezinin hormonları serbest bırakmasını engelleyebilir. Bu, testisler tarafından testosteron üretimini inhibe edecektir. Androjen eksikliğinin seyrek bir nedeni budur.

Erkeklerde Hormon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Andropoz veya erkek dengesizlik problemi, erkeklerin doğal testosteron düzeyleri normal aralıklarının altına düştüğünde ortaya çıkar. Ana erkek hormonu, şekillenmeye, cinsel özelliklere, duygusal ve fiziksel kuvvet, vücut şekli, ses derinliği ve seks sırasında performansa yardımcı olan testosterondur. En düşük testosteron belirtileri, hormonal dengesizliği ve hormonal hastalığı gösterir. Aşağıda, erkeklerde hormon bozukluğu belirtilerinin üç ana maddesi ve diğer belirtilere dair detaylar açıklanmıştır.

Erektil Disfonksiyon

Bir erkeğin tatmin edici cinsel ilişki sağlayacak kadar uzun süre ereksiyonu sağlayamaması durumuna erektil disfonksiyon denir. Yüksek düzeyde prolaktin, düşük testosteron seviyeleri ve vücutta işlemlerin ne kadar hızlı gerçekleştiğini belirleyen hormonlar, tiroit hormonu düzeylerinde bir dengesizlik erektil disfonksiyona neden olabilir.

Anne Sütü Üretimi

Uzmanlar, galaktozu anne sütü almayan bir kadının anne sütünü üretmeye başlamasının bir şartı olarak tarif eder. Bu durum aynı zamanda bazı hormonal dengesizliklerden muzdarip olan erkekleri de etkileyebilir. Yüksek kan prolaktin seviyesi ve vücuttaki düşük testosteron seviyeleri neden olur. Prolaktin hem kadınların hem de erkeklerin hipofiz bezinde üretilir.

Kısırlık

Bir erkeğin yaklaşık bir yıl boyunca düzenli, korunmasız cinsel ilişki kurduktan sonra çocuk sahibi olamaması durumunda kısır olduğu söylenir. Bu durum, düşük sperm sayımı veya düşük sperm kalitesi nedeniyle olabilir. Kısırlık, erkeklerde hormonal dengesizlik semptomları olabilir, çünkü birkaç hormon sperm üretimine dahil olmuştur.

  1. Yorgunluk
  2. Azalan enerji, durgunluk
  3. Kas kaybı
  4. Depresyon
  5. Kas kütlesi kaybı
  6. Saç uzamalarında ve cilt kalitesinde değişimler