Erkeklerde Hormonal Düzensizliklere Bağlı Olarak Görülen Köselikte Sakal Hormonu Tedavisi

15’li yaşlardan 20’li yaşlara kadar hormonal bozukluk olmadığı durumlarda çıkması gereken sakallar ve bıyıklar için hormonal bozukluk durumunda uygulanması gereken adımlar

Sakal Hormonu Nedir?

Geçmiş yıllarda erkekler için çok büyük sıkıntı oluşturan saç ve sakallarda oluşan problemler günümüz teknolojisinin gelişmesi ve buna bağlı alarak sağlık sektörü için büyük gelişmelerin yaşanmasıyla neredeyse sorun olmaktan çıkmış durumdadır. Erkekler için sıkıntılı bir süreç olan sakal ve saç problemleri acısız ve küçük operasyonlarla halledilir olmuştur.

Saç ve sakallar için çıkmama durumu köselik olarak adlandırılmaktadır. Uzmanlar hormonal değerlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterse de özellikle erkekler için genellikle 15 – 20 yaş aralığında saç ve sakalların, bıyıkların çıktığını açıklamaktadırlar. Verilen yaşlar sakal ve bıyık çıkaran yaşların neti değildir. Örneğin 14 yaşında bir bireyde sakal veya bıyık oluşumu başlayabilirken kişi hormonları nedeniyle 19 yaşına gelse dahi herhangi sakal ve bıyık oluşumu gözlenmeyebilir. Bu gibi durumlarda panik yapmak yerine hangi hormonların sakal ve bıyık çıkardığı bilinmeli ve sakal, bıyık çıkaran hormonlar için uzman kontrolünde gerekli olduğu durumlarda testler uygulanmalıdır.

Testosteron hormonu erkeklik hormonu olarak adlandırılmaktadır. Sakal ve bıyık konusunda beklentilerin karşılanmaması durumunda testosteron seviyesi ölçümü yapılabilir.

Sakal Hormonu Testi

Sakal hormonu testi halk arasında bilinen bir terim olsa da yaşanan durumun doğru adlandırılışı değildir. Doktor tarafından farklı adlandırılan testlerde erkeklerin belirli bir yaşa gelmelerine rağmen sakal ve bıyıkların oluşamaması durumunun net bir şekilde nedeninin ortaya çıkarılması için yapılan testlerdir. Doktor tarafından yapılan açıklamalar belirli bir yaşa gelinmesine rağmen sakal ve bıyık oluşmamasının kişide çeşitli sorunlara neden olabileceğini ortaya çıkarmıştır.

Doktor kişinin aile yaşantısında, sosyal yaşantısında utanma, aktif olamama gibi psikolojik problemler nedeniyle ortaya çıkabilecek problemlere karşı ebeveynleri uyarmaktadır. Fakat doktor açıklamaları tüm bu durumların yaşanmaması için gerekli testlerin yapılarak gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması sonrasında herhangi bir sorun kalmayacağı yönünde de açıklamalar yapmaktadır. Hangi testlerin yapılacağı, hangi tedavi yöntemlerinin deneneceği kesinlikle uzman kontrolünde yapılmalıdır.

Doğru testi yapmak, hatta doğru testi doğru bir şekilde yapmak kişinin kendisinin gerçekleştirebileceği bir durum değildir. Doktor sakal testi için öncelikle testesteron seviyesi kontrolü isteyecektir.

Sakal Hormon Tedavisi

Sakal hormon tedavileri sayesinde günümüzde köselik problemi sadece birkaç ay gibi kısa sürelerde tarihe karışmaktadır. Fakat sakal hormon tedavisi için doktor tarafından net bir süreç belirtilemez. Kişiden kişiye ve haliyle bünyeden bünyeye değişiklik gösterecek olan köselik nedenleri arasında DTH hormonunun eksikliği ve testosteron yüksekliği gelmektedir. Köselik dediğimizde kişide bir miktar sakal veya bıyık olması duruma akla gelmemelidir.

Yapılan tedaviler sonrasında kişide hiç sakal veya bıyık olmaması durumunda dahi sağlıklı bir insandaki kadar sakal ve bıyık çıkabilmektedir. Fakat bahsettiğimiz gibi tedaviler çok kısa sürebileceği gibi farklı bünyelerde bu konuda uygulanacak olan aynı tedavi yöntemleri uzun süreçlerde sağlıklı bir şekilde sonuca ulaşılmasına neden olabilmektedir.

Doktor tarafından yapılan araştırmalar köselik durumunda genetik faktörlerin de etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Genetik nedenlerle, yani hormonlara bağlı olmayan köselik durumunda doktor tarafından hormon testi uygulaması sonrasında hormon tedavisi uygulamasına gerek duyulmayabilir. Genetik durumlarda yapılan tedavilere kişi yanıt vermeyebilir.

Hormonal durumlara bağlı olarak görülen köselik tedavisinde testosteron hormonu tavsiyesi de yapılabilmektedir. Hormon testi uygulaması sonrasında yapılacak bu takviyede yapıştırma bantları, haplar ve jeller tercih edilebilecektir. Hormonal bozuklıklara bağlı olarak görülen köseliklerde hormon takviyesi genellikle başarılı sonuçların elde edilmesi için yeterlidir.