Protein Yapılı Hormon Çeşitleri, Görevleri ve Bağlı Hastalıkları

Peptid ya da protein yapılı hormonlar: Glikoprotein hormonlar, hipotalamus, hipofiz ve pankreas hormonlarıdır.

Protein Yapılı Hormonlar 

Hormonlar canlıların vücutlarında kimyasal haberci olmaktadır. Kan dolaşımlarında dokulara veya organlara dolaşması ile bilinmektedir. Hormonlar yavaş yavaş çalışacaktır. Büyüme ve gelişme, metabolizma, cinsel işlev, üreme ya da ruh durumu üzerinde etkili olmaktadır.

Protein yapılı hormonlar G proteinine bağlı olan insanların büyüme, iştah ve enerji metabolizmasını sağlayacak hormonlardır. Kardiyak fonksiyonu üzerinde, stres ve üreme fizyolojisi gibi birçok fonksiyonu düzenlemek amacıyla endokrin bir şekil içerisinde çalışmaktadırlar. Protein hormonları tipik olarak, dolaşım sistemine salınmakta olan hormonlar olarak üretilmektedir. 

Glikoprotein Hormonlar

Canlıların Glikoprotein hormonları, hormonal aktiviteye sahip olan en kompleksli moleküller olmaktadır. Bu hormonlar bütün omurgalı canlılarda bulunmaktadır. Omurgalı canlılarda üreme işlevinde çok önemli bir rol oynaması ile bilinmektedir. Glikoproteinler sadece şekere bağlı olan proteinler olmaktadır. Bu hormonlar plazma membranının dış tarafında bulunacak ve şeker dışarıya salınacaktır. Bu hormonlar hücrelerdeki hemen hemen her proseste bulunması ile bilinmektedir. Canlıların bağışıklık sistemi vücudun korunmasını sağlayacak, canlıların hücreleri arasındaki iletişimin olmasını ve de üreme sistemi ile ilgili olarak işlevlere sahip olmaktadır. 

Glikoproteinler Kırmızı kan hücreleri için çok önemli olmaktadır. Canlıların kan tipi, hücrelerde oluşan glikoproteinin türünü belirlemektedir. Canlıların vücudunda bulunan organların çok düzgün bir şekilde çalışabilmesi için mukus salgılanması gerekmektedir. Vücudun boşluklarını kaplayacak olan hücreler, glikoproteinleri salgılayacaktır. Cildimizi sağlıklı kalmasını sağlamakta olan, cilt hücreleri ile de yakından alakalı olmaktadır. Cilt üzerinde etkili olan epitel hücrelerin birbirine tutunarak cildin sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Midenin gıdaları sindirme konusunda gereken zor asitlerden korunmasına yardımcı olacağı gibi aynı zamanda da akciğerlerin temiz ve sağlıklı bakterileri yakalaması konusunda da yardımcı olma görevi vardır. 

Hipotalamus Hormonlar

Vücudun birçok farklı bölgesi içerisinde üretilmekte olan bu hormonlar kişilerin hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri için çok önemli olmaktadır. Canlıların beyninin bir bölümü olan hipotalamıs birçok hormondan sorumlu olmaktadır. Bu hormonlar sıklıkla zeka hormonu olarak adlandırılan ve insanların hayatı içerisinde sağlığını kontrol altında tutmalarına yardımcı olacak hormonlardır. Vücudun dengeli bir şekilde çalışabilmesi ve düzgün olabilmesi için bu hormonun dengeli bir şekilde çalışması gerekmektedir. Bu hormonun vücut içerisinde fazla salgılanması ya da az salgılanması sonucunda vücudun sağlığını ciddi bir şekilde etkileyecektir. 

Büyüme hormonunun özellikle çocuklarda çok fazla önemli olmaktadır. Bunun dışında düşük seviyelerde olması demek ergenliği ertelemesi ile bilinmektedir. Yetişkinlerde ise kişilerin kas kütlesinde azalmanın olmasına neden olacaktır. Düşük olması durumunda sindirim problemlerinin olmasına ya da safra taşı problemlerine de neden olacaktır. Yüksek olması durumda ise ellerde, ayaklarda anormal bir şekilde genişleme söz konusu olacaktır. Şeker hastalığı gibi rahatsızlıkların oluşmasına da neden olur. 

Hipofiz Hormonlar

Hipofiz bezi birçok farklı hormonun oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Bunlar kadınlarda ve erkeklerde bulunan seks hormonunu düzeylerini ve doğurganlığı etkileyecek olan prolaktin hormonu olacaktır. Çocukluk dönemi içerisinde GH hormonunun büyümeyi sağlayacak olduğunu, yetişkinlerde vücudun sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Vücudun metabolizmasını sağlayacak, enerji dengesini ve sinir sistemini aktivitesini sağlayacak olan tiroid hormonlarının oluşmasını sağlamaktadır. Adrenokortikotropin üretiminde önemli rol oynamaktadır. Bunun kortizol adı verilen ve hayatta kalmak için çok önemli olan bir hormonu salgılanmasını sağlayacaktır. Erkeklerde sperm üretiminin artmasını sağlayacak, kadınlarda yumurta üretmeye teşvik edecektir. 

Pankreas Hormonlar

Pankreas canlılarda bulunmakta olan ve çok sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmek için önemli olan kan şeker düzeylerini korumayı sağlamaktadır. Midenin arkasında bulunan büyük bir bez olmaktadır. Bu bez birçok hormonun salgılanmasında da önemli bir şekilde rol oynayacaktır. Özellikle de insülin ya da glukagon gibi çok önemli olan hormonları üretecektir. Özellikle de kişilerde meydana gelecek olan diyabet hastalıkları pankreasın yeterli miktarda insülin üretmemesi gibi durumlarda ortaya çıkacaktır.