Hamilelikte Hormonların Etkisi, Ve Yapılması Gerekenler

Anne adaylarının hamilelik süresi içerisinde hormonlarında değişkenlik olabilmektedir. Hormonlar ile ilgili uzman hekimin önerileri dikkate alınmalı ve verdiği tedavi uygulanmalıdır.

Hamilelikte Hormon Etkisi

Hamilelikte, kadın bu 9 aylık süren serüvende bir çok değişimden geçer. Fizyolojik, biyolojik, psikolojik. Aslında saçının telinden ayak tırnağına kadar olan değişiklikleri ele almak en doğrusudur. Bu değişimler gebeliğin ilk günlerinden yani yumurta ile spermin birleştiği andan itibaren başlar, doğuma kadar bilfiil sürerek artar. Birleşme sonrası 7.günde embriyo ana rahmine tutunur ve hücreler bölünerek fetusu oluşturur.

Embriyonun ana rahminde gelişimini tamamlaması adına geçen sürede ilk günlerden itibaren hormonal değişiklikler artar. Bu hormonları ve değişiklikler vücudun hamileliğe karşı gösterdiği mekanizmalar olarak adlandırılır. Hamileliğe bağlı hormonlar vücut dengesinde de farklılıklar gösterir. Mesela düşme ve yaralanmalar anne adayının başına çok gelir.

Yine hamileliğin ilk dönemlerinde bebeğin idrar torbasına baskı yapması sebebi ile sık idrara çıkma durumu yaşanır. İdrar yollarındaki bu baskı hamilelik ilerledikçe artar.

Hamilelikte Beliren Hormon Değerleri

Hamilelikte bebek ve anne bedeni arasındaki uyum uzun bir süreye istinaden start verilerek artar. Vücut gebelikle birlikte kendini hazırlama sürecine hızla girmeye başlar. Bu hızlı değişimde anne adayına her açıdan farklılıklar yaşatmaya başlar bu da hormonları tetikler. Rahimde döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için uygun bir ortamın oluşması ilk süreçtir.

Anne bedeni inanılmaz bir değişim paketine yine inanılmaz bir şekilde seri halde girme savaşındadır. İşte bu savaşın adı hormonların baskısıdır. Hormonun kelime anlamı, anne bedeni ile uyum sağlayan kimyasal maddelerdir. İnsan vücudu her daim iletişim, değişim, etkileşim gibi noktalarla bir kaos içindedir. Bu kaos gebelik döneminde hat safhaya ulaşır. Kadını kadın yapan hormonların belirleyiciliğidir. Kadının cinsel hormonu östrojendir. Kadınsı özellikleri ile erkekten farklılık olmasında etkili olan bu hormondur. Mesela meme gelişimi olsun, cinsel arzular olsun kadına ait östrojen hormonunun etkisi ile oluşan durumlardır.

Hormonların Etkisi

Hamileliğin ilk üç ayında rahim büyümesinden dolayı idrar torbasına baskı çok fazla olur. Bu da anne adayının idrara çıkma ihtiyacında çok fazla gereksinimi duymasına sebeptir. Mesela hapşırma esnasında ya da öksürme esnasında idrar kaçırma durumu bile yaşanabilir. Bu sıkıntılar 4.aydan itibaren bir nebze düzelir. Gebe bir kadın her ihtiyaç duyduğunda idrara çıkmalıdır, kesinlikle idrar tutulması yapılmamalıdır. Kadınlar gebelikleri sırasında hormon baskısı ile sık değişiklikler sergilerler. Adeta kendilerini tanıyamaz boyuta bile gelebilirler. Gebelikle birlikte fiziksel değişiklik olarak kilo alış ve vücut şeklinin bozulması ile birlikte psikolojik sorunlar oluşmaya başlar. Kadın bir sabah kalktığında sakin, huzurlu, dingin bir haldeyken öğle saatlerinde birdenbire içine kapanmış, karamsar, mutsuz bir hale bürünebilir. HCG hormonu gebe kalındığını müjdeleyen hormon olarak bilinmektedir. Hamilelik testi bu hormonların kanda ve idrarda  tespit edilmesi ile kesinlik kazanmaktadır.

Hamilelerde Hormon Değişiklikleri İle Birlikte Yaşanan Durumlar

Gebeliğin 4.haftasından itibaren başlayan bulantı ve kusmalar özellikle sabahları olur. Ve yaklaşık 12.haftaya kadar da bu durum devam eder. Sonrasında geçer. Anne adayına doktoru bu dönemi rahat atlatabilmesi için bulantı ilacı verebilir. Bazı anne adaylarında bu kusmalar çok ağır şekilde olabilmektedir. Yemek ve içmek bu tür gebelerde bir azap olduğundan anne kendi ve bebeği için ihtiyacı olan besinleri alamaz duruma gelir .

Bu da aşırı halsizlik ve kilo kaybı olarak geri dönüş yapar. Beslenemeyen anne adayı doğal olarak bebeğini de beslemediğinden gebeliği sorunlu bir dönem olarak adlandırılır. Bu sıkıntıları yaşayanlara genelde tavsiye az ve sık yemeleri yönündedir. Kuru ve tuzlu gıdalar bulantıyı kesecektir. Yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.

Kusma durumunun dışında yaşanan bir diğer değişim mide ekşimesi, yanmasıdır. Bu durumlar genelde gebeliğin son aylarında cereyan eder. Annenin ağzına acı sular gelir, reflü başlangıcı bile olabilir. Hormonların etkisi ile yaşanan durumlar belirtildiği üzere inanılmaz boyutlardadır.

Hamilelikte hormonların etkisiyle başa çıkma durumu bir nebze kadının yaşadığı ruh durumu ile ilişkilidir. Hamilelikte hormonların etkisiyle başa çıkabilirsiniz konusu. Bir an sakin ve mutlusunuz, saniyeler sonra ise karamsar ve parlayan bir şeytan haline dönüşüveriyorsunuz. Tüm bunları yaşamanıza neden olan hormonlarınız, aynı zamanda sağlıklı bir hamileliğin işaretidir. Gebelikte kan hacmi artar. Bunun nedeni ise bebeğe yeterince oksijen ve besin gitmesidir. Doğumda da bir kan kaybı söz konusu olacağından kan değerlerinin yüksek olmasına sebep bu şekilde özetlenebilir. Bu kan kayıpları gebelik esnasında kansızlık olarak görülebilir.

Bir kadın için hamilelik dönemi en hassas dönemdir.9 aylık zaman süreci içinde yaşadıkları, getirileri ve götürüleri ile inanılmaz değişimlere sahip olma güdüsüyle bir etkileşme modu içerisinde kaybolur. Ama her şeye rağmen anne annedir. Ve tüm bu hormonel baskılara göğüs germeyi başarabilen yagane varlıktır.