Kortizol Hormonu Nedir? Değer Aralığı Kaçtır? Nasıl Düşürülür?

Eğer kortizol hormonunun salınımını azaltabilirseniz kilo alımı ve diğer olumsuz etkileri ortadan kaldırabilirsiniz. Stresi minimize etmek bunun için bir çözüm.

Kortizol hormonu nedir?

En basit dil ile kortizol hormonu; herhangi bir şekilde yaşadığımız stres anlarında böbreküstü bezlerinden salgılanmaya başlayan bir hormondur. Etrafımızdan da çok sık duyduğumuz, kortizol hormonu yüzünden kilo aldım cümlelerine sebep olan asıl etmen ise, kan şekerimizin yükselmesi ile duyduğumuz açlıktır. Kortizol glukokortikoid hormonları sınıfına dahil olan bir hormondur. Yani direkt olarak şeker ile alakalıdır. Stresli, gergin ya da hayati risk taşıyan bir durum ile karşılaşıldığında vücut kendiliğinden kortizol hormonunu salgılamaya başlar. Kan şekeri değeri düşürülür ve sağlık sıkıntılarına yol açar. Böylece vücut tehditlerle savaşmak için ya da ondan kaçmak arzusu ile kortizol hormonu sayesinde kendisini hazırlar.

Fakat bunun yanı sıra farklı stres türleri bulunmakta ve bunların hepsi kan şekerinin yükselmesine sebebiyet vermemektedir. Duygusal, mental ya da fiziksel stres, hatta aşırı yapılan, tempolu egzersiz ve çok düşük kaloriler içeren diyetler gibi vücutta strese sebebiyet veren durumlarda dahi kortizol hormonu salgılanabilir.  Günümüz yaşamı baştan aşağı yaşam standartları ile dolu olduğundan dolayı tetikleyebilir.

Kortizol hormonu ile stres ilişkisi

Vücudumuz stresli bir olay yaşadıktan sonra bile rahatlama tepkisi gösterip, buna istinaden kortizol hormonunu dengeye getirme şansı bulamayabiliyor. Çünkü; rahatlamanın ardından günümüz yaşantısında bir başka sıkıntılı durum daha yaşanabiliyor. Kortizol hormonu uzun süre yüksek kalır ise olumsuz etkilerle karşılaşabiliriz. Bunlardan en sık yaşananı ise istemsiz iştah artışının ardından kilo alımı.

  • Yüksek kan şekeri,
  • Bağışıklık sisteminizin zayıflaması,
  • Kan şekerinin dengesinin bozulması,
  • Karın bölgesinde bulunan yağ oranının artması

Eğer kortizol hormonunun salınımını azaltabilirseniz kilo alımı ve diğer olumsuz etkileri ortadan kaldırabilirsiniz. Her ne kadar kortizol hormonu kilo aldırıyor sansak bile, iştahımızın artmasının ardından yemek yeme dürtümüzü engellemek bizim elimizde. Aslında kilo aldıran kortizoldan çok bizim kendi midemiz.

Kortizol yüksekliğinin oluşması durumunda günlük yaşantınızın kalitesini de etkileyen, olumsuz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan başlıcaları; uykuya dalmada güçlük, güzel bir uyku uyuduğunuza inandığınızda bile uyandığınızda yorgunluk hissi, sağlıklı beslenmeye dikkat etmenize rağmen kilo almaya devam etmek, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar.

Kortizol hormonu değerleri nasıl düşürülür?

Kortizol hormonu normal değerlerinde, günün ilk saatlerinde: 7 ila 29 mcg akşam ise; 7 ila 17,5 mcg aralığında olmalıdır.

Vücutta kortizol eksikliği durumunda aşırı halsizlik, yorgunluk hissi, endokrin hastalıklarında artış ve hatta bazı ciddi sağlık sorunları dahi görülmektedir. Vücutta aşırı kortizol hormonu salgılanması durumunda ise obezite hastalığı, dengesiz beslenme, sık sık yemek yeme ihtiyacı duyma gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Her iki durumda da, ister düşük ister yüksek kortizol değerleri olduğunda düzensiz kilo alımı gözlemlenmekte. Kilonuzu korumak ya da fazla kilolarınızı vermek için düzenli fakat ağır olmayan sporlar yapıp, yeme düzeninizi belirli bir rutine oturtmanızda sizin için fayda bulunmakta.

Kortizol hormonu değerlerinin düşürülmesi için yapabileceğiniz en etkili çözüm ise; stresten uzak durmanız ve günlük yaşantınızı gerginliklerden uzak yaşayabileceğiniz bir şekilde rutine sokmanızdır. Eğer yeme ve stresi kontrol altına alabilirseniz kortizol hormonu seviyeniz normal aralığın üstüne çıkmayacaktır.

Eğer tüm bunlara ve bitkisel yöntemlere rağmen kortizol hormonunuzda bir düşme göremez iseniz doktorunuza başvurup yine aynı isimde olan “kortizol” ilaçlarını damardan enjekte ya da hap şeklinde alarak tedaviye başlamak zorunda kalabilirsiniz.